Tijdens evenementen en via de mail worden ons vaak vragen gesteld over de Shire. Hier vindt u de meest gestelde vragen en antwoorden.
Hoeveel kost een Shire?
Dit is helemaal afhankelijk van waar u het paard koopt, hoe oud het dier is, welk geslacht, kleur en afstamming. Globaal kunnen we zeggen dat een Shire tussen de €2000,- en €10.000,- kost.
Waar kan ik het beste een Shire kopen?
Op onze website en in ons verenigingsblad vindt u adressen van fokkers en importeurs die lid zijn bij de N.S.H.S.
Waar moet ik op letten als ik een Shire koop?
Laat het paard keuren! Dat is het belangrijkste. Als je naar een Shire kijkt, let er dan op of hij zomereczeem of extreme mok heeft. Probeer zijn voeten op te tillen en controleer de hoeven goed. De paarden die uit Engeland geïmporteerd zijn hebben vaak een andere hoefstand dan wat wij gewend zijn. Door een goede hoefsmid is dit op te lossen. Zorg er voor dat u een hoefsmid heeft voor u een Shire koopt, veel hoefsmeden hebben vooroordelen ten opzichte van Shires en weigeren ze te bekappen/beslaan.
Hoe kan een Shire het beste gevoerd worden?
Daarop is het antwoord heel simpel: zo sober mogelijk! Een Shire is een koudbloed en afhankelijk van het werk wat hij doet, moet hij sober gevoerd worden. Veel gras en/of hooi echter weinig hardvoer. Veel Shires zijn gevoelig voor eiwitten/suikers, daar moet dus goed voor opgepast worden. Het ideale voer bestaat niet, daar heeft iedereen weer een eigen mening over. De één zweert bij bolkaf/bietenpulp en/of granen en de ander geeft een hoogwaardige brok echter in zeer kleine hoeveelheden. Laat u voorlichten door de verkoper waar het paard het goed op doet.
Hoe kan een Shire het best gehouden worden?
Een Shire heeft net als elk ander paard bewegingsvrijheid nodig. Als een Shire elke dag buiten kan staan heeft hij echt geen stal van 5 x 5 m. nodig. Een Shire kan vanwege zijn sokken niet dag in dag uit in de modder staan, hij zal dan absoluut mok krijgen. Zorg dus voor een droog weiland. Wanneer een Shire niet elke dag beweging heeft, onder het zadel of aangespannen, zal hij niet direct uit zijn vel springen van joligheid. Na 3 weken rust op de wei zal een Shire in het algemeen geen rare bokkensprongen maken tijdens een buitenritje. Natuurlijk dient wel de conditie op peil gehouden te worden.
Hoeveel kost een Shire in onderhoud?
De aanschaf van harnachement voor een Shire is vaak iets duurder dan voor een standaard paard, alles moet natuurlijk net een maatje groter zijn. De vereniging kan u helpen bij het vinden van passend harnachement. Een Shire eet meer ruwvoer dan een 'gewoon' paard, staat uw paard niet in de wei, dan zult u er rekening mee moeten houden dat een volwassen Shire ongeveer een baaltje hooi per dag eet. Stro en biksverbruik zijn vergelijkbaar in verhouding tot andere paarden. Een Shire is over het algemeen een gezond ras, u hoeft dus niet te verwachten dat u buitensporige dierenartsrekeningen zult krijgen.
Kan een Shire alles wat een ander paard ook kan?
De Shire is gefokt voor werk in de landbouw, later is hij ingezet voor de koets. Hij is erop gebouwd om de hele dag in een langzaam tempo te werken. Uithoudingsvermogen hebben ze dus wel (moet u wel zelf trainen natuurlijk). Wij gebruiken de Shire vaak onder het zadel, met een Shire kun je prima de dressuur in, maar verwacht geen Grand-Prix te rijden met hem. De basis (dus t/m M) kan een Shire echter prima aan. Tijdens een buitenrit een boomstammetje meepakken is geen enkel probleem, maar een Shire in de springsport is niet verstandig, daar zijn ze gewoon te zwaar voor. Een prachtig gezicht blijft de Shire als hij aangespannen loopt, al met al een enorm veelzijdig paard dus.
Wanneer kun je het best beginnen met een jonge Shire in te rijden?
Een Shire is een paard wat laat is uitgegroeid, ongeveer pas met 6 jaar. Het is prima om een Shire met zijn 3e te longeren of aangespannen voor de wagen te leren lopen. Inrijden liever nog een jaartje mee wachten, als je hem de tijd geeft om goed uit te groeien, kun je nog jarenlang plezier hebben van je grote vriend. Ook raden we aan om een merrie niet te vroeg te laten dekken, liefst niet voordat de merrie 4 jaar is, gun haar de kans om eerst zelf uit te groeien voordat ze haar energie moet steken in de groei van een veulen.
Zijn er bepaalde mankementen waar de Shire om bekend staat?
Doordat een Shire net als andere koudbloeden gevoelig zijn voor eiwitten/suikers zijn ze gevoeliger voor mok en zomereczeem. Beide kwalen zijn erg slecht behandelbaar, het ideale geneesmiddel is hier nog niet voor uitgevonden. Bij merries wil het 'aan de nageboorte blijven staan' wel eens voorkomen, dit is een kwaal waar zwaardere rassen vaker mee te maken hebben, voldoende onderzoek hiernaar is nog niet uitgevoerd. Bij de geboorte is de kans dat het veulen het vlies niet zelf kapot krijgt groter dan bij andere rassen (kans op verstikking).
Hoe oud kan een Shire worden?
De levensverwachting van een Shire verschilt niet veel met die van andere paardenrassen en is net als bij andere dieren, erg afhankelijk van de verzorging en het gebruik. Zeer hoge leeftijden komen bij Shires niet veel voor, maar Shires die op 20-jarige leeftijd nog volop actief worden ingezet, vormen geen uitzondering. Als een Shire goed wordt verzorgd en in goede conditie wordt gehouden, kan hij een mooie leeftijd bereiken.
Is een Shire altijd geschikt voor beginnelingen/onervaren ruiters?
Hoewel ze bekend staan om hun rustige brave karakter, wil het niet zeggen dat ze geen 'pit' hebben. Ook Shires kunnen goed werkwillig zijn en een stevige vaart erin hebben.
Een onervaren ruiter doet er verstandig aan een Shire aan te schaffen die eventueel beleerd is. Een Engels spreekwoord zegt niet voor niks: Green on green makes black and blue! Of te wel: de combinatie van een onervaren paard en een onervaren ruiter zorgt geheid voor ongelukken.
Mag iedere hoefsmid een Shire bekappen?
Kies bij voorkeur een hoefsmid die is aangesloten bij een erkende beroepsvereniging, bijvoorbeeld de Nederlandse Vereniging van Hoefsmeden. Een hoefsmid moet bekend zijn met Shires en met de specifieke stand van de hoeven.
Hebben Shires gebitsverzorging nodig?
Eigenlijk geldt het voor alle paarden, dat een jaarlijkse gebitscontrole aan te bevelen is. Als je problemen krijgt met het rijden of als het paard last heeft met kauwen, of het verteren van zijn ruwvoer, dan is het zeker verstandig om een dierenarts of een paardentandarts naar het gebit te laten kijken.